Prikazujem 1–32 od 158 izdelkov

KOKOŠNJAK

Kokošnjak zahteva več

določeno nego, tako kot pri vseh domačih in drugih živalih. Ko jim zagotovimo primerno okolje, poskrbimo zanje, oni nam s hvaležnostjo vračajo.

Kokošnjaki so na voljo v različnih velikostih in konfiguracijah, od manjših hišic za nekaj kokoši do večjih struktur, ki lahko sprejmejo večje število kokoši. Nekateri kokošnjaki vključujejo ločene predelke za gnezdenje, prehrano in počitek, kar omogoča organizacijo prostora glede na potrebe vaših kokoši.

Ko gre za kokošnjak, ni dovolj samo nahraniti piščance in jih očistiti. Obstajajo hišice za male živali , ki jim zagotavljajo udoben in zaščiten kraj za bivanje. Ena takšnih kletk je gnezdo za tri komore. V njem se bodo vaši piščanci počutili varne in bodo imeli mir, da odložijo jajca. Lahko sprejme tri večje kokoši in vam bo olajšalo nabiranje jajc.

Obstajajo tudi hiše za druge majhne živali . Če imate veliko piščancev, priporočamo zunanji piščanec iz pocinkanega jekla. Je zelo prostoren in je odlična izbira za zunanji, zaprt prostor za piščance.

Odlična je tudi zato, ker se lahko uporablja kot kletka za zajce , ptice ali katero koli drugo žival. Seveda, če jim takšen habitat ustreza. Poskrbite za svoje živali tako, kot si zaslužijo.

Wyandotte: nezahtevne kokošje lepotice z visoko zmogljivostjo

Ali se sprašujete, kako narediti svojo domačo rejo piščancev malo bolj posebno, ne da bi vam bilo treba skrbeti za kaj dodatnega? Za vas imamo zanimiv namig – pasmo, ki zaradi svoje narave paše na vsako domačijo. Predstavljamo vam Wyandotte (včasih napisane Wyandottes). Wyandotte so na voljo v številnih različnih barvah in jih odlikuje visoka produktivnost in miren značaj, zaradi česar se dobro razumejo ne le z drugimi pasmami piščancev, temveč tudi z drugimi vrstami perutnine v ponudbi.

Izvor pasme

Pasma prihaja iz ZDA, kjer se je začela širiti sredi 19. stoletja. Priznana je bila leta 1883 in istega leta so prve Wyandotte dosegle Evropo. Ime je dobil po plemenu Wyandotte, katerega člani so se tudi ukvarjali z njegovo vzrejo. Poleg običajnih predstavnikov pasme lahko naletite na njihove pritlikave sorodnike. Pritlikave Wyandotte različice z različnimi barvami perja so bile vzrejene v Evropi, natančneje v Nemčiji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji.

Robustno telo in perje na nešteto načinov

Wyandotte imajo dokaj robustno, zaobljeno telo, k čemur pripomore njihovo mehko, bogato in puhasto perje, ki se ne oprijema preveč telesa. Zanje so značilni krajši vrat in rep, izrazite oprsje in trebuh, kratka krila s širokimi perutnicami in dokaj neopazen greben v obliki rozete na glavi.

Wyandotte so razvrščene kot srednje težke pasme. Odrasle kokoši tehtajo 2,5-3 kilograme, petelini so približno pol kilograma težji. Pri pritlikavi različici kokoši tehtajo približno 1 kilogram, petelini pa 1,2 kilograma.

Pasma nosi perje različnih barv. Kokoši imajo lahko belo, rumeno, črno, modro, rdeče ali srebrno perje. Lahko so enobarvni, lisasti ali tigrasti. Skupno je približno tri ducate priznanih barvnih različic wyandottes. Vendar pa so noge in kljun vedno rumeni, ne glede na barvo perja.

Kombinirana uporabnost

Wyandottes se gojijo tako za jajca kot za meso. Letna legla v optimalnih pogojih doseže do 180 kosov jajc, težkih približno 55-60 gramov, pritlikava različica ima letno lego do 120 kosov jajc, težkih približno 40 gramov. Lupina jajc je lahko od kremne do svetlo rjave do temno rjave pri klasični različici pasme, ki jo določa barva kokoši. Lupina jajc pritlikave različice je svetlo rjave do rahlo rožnate barve.

Nezahtevna vzreja

Kot je bilo že omenjeno v uvodu, se bodo Wyandottes brez težav prilegali katerikoli pasmi. Njihova umirjenost, ki izhaja iz nizkega temperamenta, je zagotovilo tolerance do druge perutnine, zato se jih ni treba bati spustiti na vrt z drugimi kokošmi, gosmi ali racami. So prijazni, krotki in zaupljivi. Slabo letijo, zato ne bodo kar tako pobegnili čez ograjo, tudi če jih kaj vznemiri. Zadostuje jim tudi manjša ograda, seveda pa ne bodo zanemarjali velike travnate ograde. Nezahtevnost vzreje poudarja dejstvo, da ne potrebujejo posebne obravnave v smislu hranjenja.

Za Wyandotte kokoši je značilen močan materinski nagon. Tako lahko skrbijo za jajca, dokler se ne izležejo mladiči, nato pa tudi za svoje piščance. Zato so idealna izbira, če iščete kokoši za naravno rejo.

Prostor za gibanje

Naravno je, da kokoši bivajo popolnoma na prostem. Lahko si predstavljate kakšno fotografijo ali kakšen zgodovinski film kmečke družine, kjer kokoši po dvorišču hodijo prosto. Kokoši si lahko v naravi najdejo popolnoma vse, kar potrebujejo. Če jim ne bi zgradili »hiške«, bi živele na drevesih, se skrivale v grmovju in podobno. Edina slaba stran tega je, da bi imeli povsod kakce, ki pa so v resnici zelo koristni in pravo zlato za vrt. Verjetno jih je človek iz tega razloga tudi zagradil. To je dobra ideja, le ograja mora biti na prostem, po možnosti takšna, da jo lahko prestavljamo, na kakšnem vrtu pred hišo ali travniku, kjer bojo lahko brskale, jedle črvičke, travo ipd.

Prostor za spanje

Večina rejcev se boji zime, zato kokošim zgradijo notranje prostore kjer je pozimi malo topleje. Ste vedeli, da nekatere pasme kokoši zdržijo zunaj tudi na -13stopinj celzija ali celo več? Ste vedeli, da kokoši ponoči ne pijejo in ne jedo, zato ni nič hudega, če voda ponoči zamrzne? Če se navežemo na prostor in na dejstvo, da se ne obremenjujemo s temperaturo, je najbolje da jim zgradimo Chicken Tracktor ali po slovensko kokošji traktor. Večina naravnih, humanih in zdravih rejcev se te ideje poslužuje. Namen tega je, da jih prestavljamo po prostoru in imajo tako kokoši ves čas svežo hrano. Osebno, mi ta ideja ni dovolj blizu besedi prosto, zato sem jim zgradil ChickShaw ali po moje Čiko  (slovenski izraz ne obstaja). Vse informacije o tem bom zapisal v naslednji objavi.

Hrana in voda

Pravijo, da kokošim privoščimo tako vodo, kot bi jo namenili sebi. Torej čisto in vsak dan svežo. Kupiti je potrebno le kokošji napajalnik katerega malo dvignemo od tal, da se voda ne umaže tako hitro. Ob nakupu kokoši, ti vsi glasno dopovedujejo, da zanje nujno potrebuješ krmila in da brez njih preprosto ne gre. Kupili naj bi jih zato, da so kokoši bolj zdrave, da imajo visoko prirejo jajc, trdno lupino, kvalitetno, primerno barvo rumenjaka itd. Po lastnih izkušnjah vam povem, da kokošim, katere so rejene na prostem, ni potrebno dodajati krmil. V krmilih so dodatki, ki ti s prstom kažejo, da nekaj ne delaš prav, saj jim moraš dodajati snovi, ki bi si jih sicer našle v naravi. Kokoši potrebujejo pravo hrano in sicer; travo, meso (črvički vseh oblik), kalcij, pesek, lahko pa jim ponudite tudi ostanke hrane od vaši obrokov. Dodajate jim še koruzo v zrnih, pšenico in ječmen. Če vse to kupite pa poskusite, da so le ti brez GSO in podobnih škodljivih snovi.

Ograja

Če jih želite imeti na prostem in ne želite, da kakajo povsod, si omislite ograjo. Danes lahko na spletu najdemo prenosljivo električno ali neelektrično ograjo namenjeno prav kokošim. Ni izgovora, da jih ne bi zagradili v naravi, na prostem, kjer je večino stvari, ki jih potrebujejo. Če kupite električno ograjo, potem potrebujete še električnega pastirja. Električnega pastirja je imeti dobro, saj kokoši, kljub temu, da jim pristrižemo peruti (na način, kot bi človeku postrigel nohte) še vedno skočijo precej visoko.

Ko zagotovimo vse zgoraj naštete stvari, potem postane vse preprosto. Vzreja kokoši postane enostavna, hkrati pa zagotovimo najvišjo možno kvaliteto življenja kokošim in posledično nam. Če se ukvarjate s pridelavo zelenjave oziroma imate svoj vrt pa so lahko kokoši še v veliko večjo pomoč kot si lahko predstavljate. Z njimi lahko ustvarimo ogromen, živ in zdrav sistem, ki je preprosto neverjeten. Sklenemo lahko velik krog in si izmenjujejo hrano na preprost način. Z njimi lahko ustvarimo vrt brez prekopavanja.

Na samem začetku tega sistema

moramo gledati na kokoši z drugačnimi očmi. Pripišimo jim vlogo delavnega, zvestega, točnega, prijaznega delavca, ki naredi vsak dan več, kot pričakujemo. Ko jih spustimo na travnato ograjeno površino začnejo kokoši jesti travo in nam tako pokosijo travo. To lahko traja teden ali dva, odvisno koliko kokoši imamo. Na tej površini nam pojejo vse škodljivce, ki bi lahko ogrožale vrt. Njihovo kakanje po površini, lahko spremenimo v odlično gnojilo, brskanje s kremplji pa odlično zrahlja zemljo in nam tako v celoti pripravijo vrtno podlago.

Če si želite zastreti vrt potem jim na to podlago privoščite kup mešanice listja, pokošene trave, ali celo gnoj (to jim predstavlja največji užitek) ipd., katero bodo z veseljem razporedile po skoraj celotni površini ter se nahranile in zadovoljile potrebo po brskanju. Ko delo opravijo jih prestavite na drugo površino. Če si ne želite, da vam pripravijo vrt potem jih le hitreje prestavljate.

Ko pojedo travo jih prestavite. V tak sistem lahko vključite tudi kakšno gosko, zajčka, purana, ki so bolj značilni kosci kot kokoši. Poleg tega, da bojo opravile vse delo, vam bodo nudile še vsak dan sveža in zdrava jajca in čez čas tudi meso, če ga uživate. Vse to dobite za minimalen vložek in sicer: vsako jutro jih spustite na prosto, nudite jim svežo vodo in krmo ter jih zvečer zaprite na varno. Vse to vam vzame 10 minut časa zjutraj in 10 minut časa zvečer.

Preloader