Prikazujem 1–32 od 533 izdelkov

SENČNO JADRO

Senčno jadro, ljubitelji preživljanja vročih poletij v vseh odtenkih senčke.več


Tole je kot nalašč za ljubitelje vročih poletij. Senčna jadra vam bodo dala tisto, kar iščete. Predstavljajte si poletje, žgoče sonce, šumenje vetra in Ležalnik,  Visečo mrežo ali celo Vrtno garnituro. S kozarcem hladne pijače v roki se pozibavate in poslušate petje ptic, sproščeni in zadovoljni. Nad vami visi Senčno jadro, ki vam nudi zavetje pred sončnimi žarki in daje prijeten hlad. Morebiti potrebujete samo senčko za balkon na sončni strani ali zasenčenje sončne terase v popoldanskih uricah? Preverite še ponudbo Balkonskih tend. Da boste lahko uživali ob ledeni kavici s sladoledom brez strahu pred soncem. Mogoče pa potrebujete le senčko za vašega razigranega in neutrudnega  malčka, ki noče z Otroških igral. S tako zaščito se lahko zadržuje na svežem zraku čez celo poletje, vsak dan.

Za popoln poletni občutek si preverite tudi ponudbo naših Zunanjih žarov. Le ti lahko zadovoljijo najzahtevnejše gurmane in tudi vas, ljubitelje poletnih piknikov. Porcija čevapov z mlado čebulo in skodelica pečenega prebranca vsake toliko zelo dobro dene. Seveda pa Zunanji žari, pečice in posode  zmorejo tudi pripravo hrane za vegetarijance, na primer na žaru pečene bučke, melancane in papriko. Mnjami…

Senčno jadro je idealna ideja za darilo staršem, ki sta se prad kratkim upokojila. Če sta si uredila vrtno teraso, bosta tam uživala svoje zaslužene trenutke. Poletja bodo prijetnejša in lahkotnejša. Različne dimenzije omogočajo različno velike zastore pred soncem. Tako, da so primerna tudi za večje družbe in pogostitev vseh vrst druženj.

Kakšno jadro izbrati?

Sončno ali senčno jadro je kos tkanine (navadno kombinacija platna s sintetičnimi vlakni), ki je ukrojena v pravokotnik ali trikotnik z napetimi, ukrivljenimi stranicami. Kroj je zelo pomemben, saj se bo jadro z ravnimi stranicami zaradi neenakomernega prenosa teže začelo pogrezati.

Na tržišču obstajajo različne velikosti jader, ki jih lahko prilagodite svojim potrebam. Večje jadro je priporočljivo le v primeru kakovostne izvedbe (kvalitetnega materiala, kvalitetne pritrditve in natezanja, ki bo vzdržalo ne le lastno težo jadra, pač pa tudi veter pod njim). Če imate večjo teraso, je morda bolje kupiti več jader in jih namestiti tako, da se med seboj prekrivajo.

Fiksiranje in veter

Platno bo nato potrebno fiksirati nad vašo teraso. Obstajata dva načina fiksiranja, s sidranjem in s povezovanjem. Sidrano jadro je dosti bolj varno pred sunki vetra, prav tako pa bo manj verjetno njegovo pogrezanje.

Jadro lahko fiksiramo v fasado, v tla ali v podporni steber (priporočljivo je, da je steber zaradi optimalnega prenosa sile postavljen pod kotom 10-20°). Pomembno je, da so točke pritrjevanja stabilne in da lahko skupaj zdržijo tudi močnejše sunke vetra. Za sidranje uporabimo primerne vijake z obročem, jadro pa nanje pritrdimo z nateznim vijakom, ki bo reguliral morebitno raztezanje (in pogrezanje) jadra. Večina proizvajalcev zagotavlja, da jadra zdržijo sunke do 40 km/s, a vseeno je v nevihti jadro bolje pospraviti.

Priporočamo razgibano višinsko postavitev. Jadro fiksiramo na dve do štiri različno visoke točke, s čimer ustvarimo razgibano, zalomljeno obliko, ki bo lažje odvajala vodo in topel zrak, ki se pod jadrom lahko začne zadrževati v vročih dneh.

Kaj pa barva?

Vedeti moramo, da je tudi barva zelo pomembna za življenjsko dobo jadra. Svetli, nevtralni odtenki se bodo lepše starali na žgočem soncu kot žive barve. Ne priporočamo pa belega jadra, saj bo povzročalo neprijetno bleščanje. Najbolje boste torej storili z jadrom v peščenem odtenku, ki pa ga lahko dopolnite z manjšim jadrom v barvi po izbiri – vedeti morate le, da ga bo treba zaradi bledenja pogosteje menjavati.

Prednosti jader pred drugimi senčili:

– ko so podporni stebri enkrat postavljeni, je vsakoletno fiksiranje jadra zelo preprosto, kot tudi njegovo pospravljanje,
– kvalitetno jadro vam bo služilo tudi več kot deset let,
– številna platna so premazana tudi s posebnimi zaščitami pred UV-žarki, ki poskrbijo za varno preživljanje časa na prostem,
– večina jader je nepremočljivih, zaradi česar bodo podaljšala življenjsko dobo vašemu vrtnemu pohištvu,
– platno prepušča poletno sapico, tako da bo pod njim vedno prijetno pihljalo,
– jadro nima vzdrževalnih stroškov,
– barvita platna ali njihove kombinacije bodo lepo popestrile vaš vrt.

Slabosti jader:

– po koncu sezone ga morate pospraviti, saj ne zdrži teže snega;
– barvna platna na soncu hitro bledijo, platna slabše kvalitete pa se tudi hitreje obrabijo in raztrgajo,
– če je nepravilno nameščeno, se bo na njem zadrževala voda, poškoduje ga lahko tudi veter.

Tende

Ko urejaš okolico hiše ali se v sončnih dneh želiš ublažiti moči svetlobnih žarkov, se poleg šotorov, paviljonov in senčil lahko odločiš tudi za uporabne in povsem praktične tende, markize ali pergole. V primerjavi z ostalimi senčili, je tenda, markiza ali pergola obstojna dlje časa, v kolikor pa je narejena iz najbolj kakovostnih materialov lahko zagotoviš tudi njeno dolgotrajno življenjsko dobo. Zatorej se ob izbiri in nakupovanju ne prenagli, pač pa preglej spletno stran ceneje.si ter primerjaj številne ponudnike, med katerimi sta tudi Medle in Senčila Bled, tako po materialih, kakovosti kot tudi po ceni, možnosti dostave in enostavnosti oziroma kompleksnosti njene montaže.

Med tendami, markizami in pergolami se odločaj na podlagi dimenzij, da svoje domovanje kar se da zaščitiš pred nevarno in škodljivo UV svetlobo, v kolikor pa prisegaš na mir in intimnost, se z njimi ubrani tudi pred radovednimi očmi sosedov ali mimoidočih. Odločaš se lahko še na podlagi prostora oziroma mesta, kamor jih želiš postaviti. Tende, pergole in markize so namreč namenjene tako pokrivanju balkonov in teras kot tudi vrtičkov in večjih vrtov. Nekateri jih sicer uporabljajo tudi za pokriti prostor parkiranja svojih avtomobilov ter na takšen način nadomestijo odsotnost garažnih prostorov.

Tende se ločijo tudi po obliki. Široka ponudba sodobnega potrošniškega trga tako omogoča klasične oziroma tradicionalne, pa tudi polkasetne, kasetne, navpične in polkrožne. Če želiš senčnik, ki ga uporabljaš le v posebnih primerih, lahko nakup usmeriš v »zložljivo« tendo. Ta je še posebej priporočljiva v primeru plastificiranega blaga, saj jo v deževnih dneh preprosto pospraviš, zložiš ter material zaščitiš pred vlago in napijanjem vode.
Odloči se torej bodisi za markizo, tendo ali pergolo ter se ubrani močni poletni svetlobi, zagotovi senčko, v kateri boste s gosti pred teraso z veseljem klepetali ob kavi ali pa plezajočim rastlinam zagotovi primerno oporo. Predvsem pergole so več kot priporočljive za to, izbiraš pa znova lahko tako med lesenimi, kovinskimi kot tudi lamelnimi.

Senčniki

Preden izbereš senčnik ali pavijon premisli tudi, kakšne dimenzije oziroma koliko prostora si ob tem želiš. Kot že omenjeno se odloči za način postavitve, ki ti najbolj ugaja in veš, da ne bo prinašala dodatnih težav. Le tako lahko prihraniš čas za posedanje, druženje ob kartah, uživanje ob poslušanju morja ali počitku na lastnem vrtičku. Zagotovi svoj prostor tudi malčkom in otrokom ter s senčniki ali paviljoni prispevaj k njihovi igri tabornikov ali Indijancev.

Med pestro ponudbo senčnikov ali pavijonov lahko izbereš tudi takšne z vrati, lahko popolnoma odprte ter pod njih postaviš še mizo in klopi, s tem pa bodoče goste iz dnevnih prostorov hiše preseliš kar na teraso.

Preloader