Prikazujem 1–32 od 357 izdelkov

VRTNA LOPA

Vrtna hišica, garaže in nadstreški nam služijo več

za shranjevanje stvari, ki jih morda ne bomo pogosto uporabljali, a jih moramo imeti pri roki.

Vrtne lope so izjemno uporaben dodatek za vaš vrt, saj vam omogočajo praktično shranjevanje vrtnega orodja, opreme in drugih predmetov. Poleg tega vrtne lope prispevajo k urejenosti vrta, saj omogočajo organizacijo in zaščito predmetov pred vremenskimi vplivi. Ne glede na velikost vrta ali vrsto opreme, ki jo želite shranjevati, boste našli primerno vrtno lopo, ki bo izpolnila vaše potrebe.

Sem spada vrtnarska oprema, različno orodje in podobno. Vanj lahko shranite tudi nekaj vrtnega pohištva, da ga zaščitite pred vremenskimi vplivi. kovinska vrtna hišica ima dovolj prostora za vse našteto. Ima kar 4 odprtine, kar omogoča dobro prezračevanje prostora. Je izredno trdna, jeklena konstrukcija in bo vzdržala vse vremenske razmere. Če iščete lopo, garažo ali nadstrešek izključno za orodje, je lesena hiša za orodje . Za večjo obstojnost in zaščito pred dežjem je prekrita tudi s plastjo asfalta. Dvojna vrata imajo zaklepni mehanizem, z njim pa dobite tudi lesen stol. Odlično bo za organiziranje orodij v hiši. Morda vam bo všeč tudi vrtna hišica za skladiščenje.

Katera vrsta lope je najboljša za vas?

je odvisno od vaših potreb, pričakovanj in namen uporabe. Na izbiro prav tako vpliva čas vzdrževanja, ki ga imate namen porabiti za ohranjanje primernega stanja vrtne ute. Lesena vrtna lopa bo potrebovala redna popravila in obnavljanje (lakiranje ali barvanje) lesa vsakih nekaj let, poleg tega pa je draga. Plastična potrebuje veliko manj vzdrževanja, a je manj primerna za bivanje, saj material ne “diha”. Namenjena je lahko zgolj spravilu. Tretja in cenovno najbolj ugodna možnost je kovinska vrtna hiška, ki predstavlja kompromis med leseno in plastično vrtno lopo, a je mnogim zaradi svojega industrijskega videza ni privlačna. Prav tako jo sami težje popravljamo in obnavljamo kot leseno, saj potrebujemo posebno orodje.

1. Lesena vrtna lopa

Prednosti lesene vrtne hiške

Lesene vrtne lope se uporabljajo pogosto, saj so enostavne za gradnjo (zgradimo jih lahko sami, če to znamo in zmoremo), les kot naravni material pa se lepo poda na vrt med rastline. Če se odločimo za leseno lopo, moramo les impregnirati in ustrezno zaščititi. Lesene lope veljajo za najbolj atraktivne in najbolj prilagodljive kar se tiče modelov in velikosti, pogosto celo z različnimi slogi oken in vrat. Lesene vrtne hiške lahko enostavno obložite s skodlami ali prebarvate, da se ujema s fasado vaše hiše. Lesen vrtne hiške za razliko od plastičnih in kovinskih omogočajo več prilagajanja in naknadnih sprememb, saj za delo z lesom ne potrebujemo tako profesionalnega orodja kot za delo s plastiko in kovino. Z lahkoto lahko npr. sami zamenjamo desko ali vgradimo vrata in okna.

Katere slabosti ima lesena vrtna lopa?

Za razliko od kovinskih in plastičnih lop lesene vrtne hiške zahtevajo nekaj vzdrževanja. Da bo vaša lesena lopa v dobrem stanju, jo je treba na 2-3 leta pobarvati ali polakirati. Druga težava lesene lope so insekti. Če se vanjo naselijo insekti, se lahko posamezni deli polomijo ali zgnijejo in jih je treba zamenjati. Temu se lahko deloma izognete z nakupom visokokakovostne lope, izdelane iz lesa, ki je naravno odporen proti insektom in gnitju (npr. rdeča cedra). Zadnja slabost lesene lopa je njena visoka cena. Če lope ne boste zgradili sami in če želite leseno lopo, izdelano po naročilu, vas bo nakup prišel precej več, kot če bi v trgovini kupili standardno plastično lopo. Izdelek je po svoji lepoti sicer neprimerljiv z enolično plastično vrtno hiško, a lepota in naravni materiali imajo svojo ponosno ceno.

2. Kovinska vrtna lopa

Prednosti kovinske vrtne ute

Kovinske lope so najbolj trpežne izmed vseh naštetih. Ne gnijejo in so odporne proti insektom. Ekstremni mraz ali prekomerna vročina na kovinske lope ne vplivata, zato jih lahko brez posledic postavite na neposredno sončno svetlobo ali hud mraz. Dodatna prednost je, da v primerjavi z leseno lopo ne zahteva praktično nič vzdrževanja in se postara lepše kot plastična. Če vas moti videz kovine, je kovinsko vrtno uto mogoče pobarvati na želeno barvo po RAL lestvici. Prednost je tudi cena, saj gre za najcenejši tip vrtne ute.

Slabosti kovinske vrtne hiške

Kovinske lope je zelo težko prilagoditi, saj pogosto zahtevajo težko orodje, ki ga povprečni lastnik stanovanj nima. Druga slabost je, da so kovinske vrtne lope nagnjene h koroziji oziroma rjavenju. Rja ni lepa in če je ne zdravimo, lahko obrabi lopo in pusti posledice, zato jo je treba čimprej sanirati. Rja bo bolj problematična v hladnejših in vlažnejših podnebjih, v vsakem primeru pa je treba kovinske vrtne hiške dobro zaščiti pred korozijo. Kovinskim lopam se zaradi robustnosti materiala – kovine pogosto očita vizualna neprivlačnost, povezujejo se z industrijskim videzom.

3. Plastične vrtne lope

Prednosti in slabosti plastične vrtne ute

Na splošno so plastične lope zelo odporne na vremenske razmere. Njihovo vzdrževanje je enostavno in minimalno, poleg tega je sodobna tehnologija danes že tako napredovala, da lahko s plastiko imitiramo druge, plemenitejše materiale, kot sta les in kamen. Plastične vrtne lope cenovno sodijo med kovinske, ki so najcenejše, in lesene, ki so najdražje.

Slabosti plastične vrtne lope

Očitna slabost plastične lope je velika obremenitev, ki jo predstavlja plastika v odnosu do okojla, saj gre za enega najmanj ekoloških materialov. Naslednja slabost je cenen videz, ki ga lahko na našo parcelo prinese plastika. Ta bo toliko grši z leti, saj se plastika slabo stara in porumeni oziroma zbledi, obnavljati pa jo je precej težje kot les ali pobarvano kovino. Nenazadnje pa plastična vrtna lopa ne “diha” in zato ni primerna za bivanje ali delo, pač pa lahko služi zgolj spravilu orodja in drugih pripomočkov. To nam zapre možnosti za prihodnost, ko bo lopo morda želeli preurediti v dodatno spalnico za goste ali domačo pisarno.

Plastične vrtne hiške – različni plastični materiali

Vrtne lope iz plastike so najsodobnejša vrsta lop. Izdelane so lahko iz različnih materialov. Nekatere plastične lope so iz vinila, druge pa iz polietilena (najpogostejša vrsta plastike) ali drugih plastičnih materialov. Ne glede na podvrsto plastike so vse plastične vrtne ute videti skoraj popolnoma enako, vendar pa med njimi obstajajo manjše razlike.
Plastične lope iz vinila so ognjevarne, medtem ko plastične lope iz drugih materialov načeloma niso. Vinilne lope so po navadi tudi bolj trpežne in ne počijo zlahka niti ob večjih in nenadnih temperaturnih spremembah ne počijo zlahka. Prav tako so bolj odporne na vremenske vplive. Vinilne plastične ute so zato odlična izbira za vroča in vlažna podnebja. Zaradi odličnih lastnosti so vinilne plastične lope najbolj razširjene in prodajane.

4. Zidane vrtne lope

Če želimo lopo, ki je nekoliko bolj trajna in potrebuje manj vzdrževanja, lahko izberemo zidano lopo. Slabost te je, da je nekoliko manj estetsko privlačna. Zidane lope morajo biti ustrezno temeljene, zato moramo tu uporabiti betonske temelje, ki jih moramo vnaprej skrbno načrtovati. Gradnja zidane lope v lastni režiji lahko za manj izkušenega posameznika predstavja velik izziv, zato moramo najeti gradbenega delavca, če je sami nismo sposobni zgraditi – to pa seveda predstavlja dodatni strošek.

Zakaj sploh kupiti vrtno lopo?

Če nekaj ni vidno, še ne pomeni, da je tudi dobro pospravljeno. Primarni namen vrtnih lop je priročno in varno shranjevanje vsega, kar vam sicer zaseda vsak odvečni kotiček doma in kar običajno ‘selite’ med prostori glede na letni čas. Četudi ime nakazuje, da je uporabna za hrambo vrtnega orodja, vrtna lopa nudi dodaten prostor za smuči, sani, kolesa, deske za surfanje, mrežo za odbojko, opremo za bazen, prenosni žar, opremo za šotorjenje, drva, ozimnico in še veliko več. Z vrtno lopo lahko to, kar sodi zunaj bivalnih prostorov, pustite zunaj; brez letnega prestavljanja s podstrešja v garažo ali klet, brez spremljajoče umazanije in z obilo prihranjenega prostora.
Lopa, ki je ustvarjena za kljubovanje vremenskim razmeram, bo vašo opremo vse leto ščitila pred vremenskimi vplivi, rjo in plesnijo; predvsem slednji se radi razrasteta ob izpostavljenosti dežju ali v vlažnih kletnih oz. podzemnih prostorih. Čas za poletno užitkarjenje na vrtu je vselej sladek, ampak kratek, z vrtno lopo pa ste lahko pripravljeni tudi na hladne mesece in svoje vrtno pohištvo varno ter diskretno shranite do prihodnjega poletja.